Vrijdagmiddag 14 april verzamelde zich een kleine groep geïnteresseerden op de vestiging van Ten Cate Grass in Nijverdal om alles te horen over kunstgras. Deze VVA A-excursie werd mede mogelijk gemaakt door de broers Theo en André Ceelen, oprichters van het bedrijf CSC (Ceelen Sport Constructies BV) Sport en alumni van Hogeschool Van Hall Larenstein. TenCate Grass is wereldmarktleider in de ontwikkeling en productie van kunstgrasvezels en -componenten, CSC is vooral actief bij het daadwerkelijk realiseren van de kunstgrasvelden en heeft bijvoorbeeld contacten met gemeenten. “Het oprichten van CSC door André en mij was eigenlijk een reactie op het werk wat ik al deed in dienst van Arcadis”, aldus Theo. “Ik reisde voor dat bedrijf als projectmanager de hele wereld over voor de realisatie van sportvelden. Mooi werk waarbij je op de meest fantastische locaties komt, maar ik verlangde ook naar een baan dichter bij huis. In 2002 werd CSC opgericht en was het aanvankelijk de bedoeling om verschillende overnames te doen, uiteindelijk werd CSC door TenCate overgenomen in 2017. Daar zijn we tot nu toe nog steeds heel tevreden over.”
Van extrusie naar weven en testen
Na de inleiding nemen de excursiedeelnemers een kijkje in het in 2020 gebouwde Centre for Turf Innovation, een testruimte waar de diverse soorten kunstgrasmatten door sporters worden getest. Hoe rolt een bal over het veld? Wat is de impact van verschillende soorten kunstgras op het lichaam bij het maken van een sliding? Welke onderlaag is het meest geschikt voor een kunstgrasmat en welk vulmateriaal voldoet het beste? Hierna werd de groep verdeeld in tweeën. Eén groep brengt een bezoek aan de weverij waar de garens voor de matten gemaakt worden, de andere krijgt te zien hoe de productie van de kunstgarens in zijn werk gaat. Kunststof korrels worden tijdens dit proces verschillende keren verhit, geperst, gekoeld, in repen gesneden, eventueel getwijnd en uiteindelijk op klossen gerold. Na een korte rondleiding wordt er gewisseld.
Dat Ten Cate zich bezighoudt met de productie van kunstgrasmatten is niet vreemd; het was oorspronkelijk een handels- en handwerkbedrijf uit Almelo. Vanaf het begin van de 19e eeuw groeide de onderneming uit tot een belangrijk industrieel textielbedrijf. In 1957 fuseerde ten Cate met de uit 1836 stammende Koninklijke Stoomweverij (KSW) uit Nijverdal. Dit was de eerste naoorlogse industriële fusie in Nederland en ook de reden dat het eerste deel van de excursie zich dus afspeelt in Nijverdal. Op zowel de weefafdeling als de extrusie-afdeling (waar de kunstvezels worden vervaardigd) mogen geen foto’s worden gemaakt in verband met het innovatieve karakter van de kunstgrasproductie. Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de productie van kunstgras. Zo deelt de fabriek in Nijverdal haar restwarmte en koelwater met nabijgelegen bedrijven. Daarnaast is Ten Cate een joint venture met Strukton-dochter GBN-AGR aangegaan om afgedankte kunstgrasmatten te kunnen recyclen. Het zand en de rubberkorrels worden gewassen en het kunstgras zelf wordt verwerkt tot korrels, waarvan weer nieuwe kunststofproducten gemaakt kunnen worden.
Kunstgras blijft populair
Het volgende deel van de excursie speelt zich vooral buiten af. Eerst is er tijd voor een korte netwerkborrel in een van de skyboxen van het stadion van Heracles Almelo. Daarna wordt de grasmat op het hoofdveld geïnspecteerd. Het stadion heeft sinds 2003 een kunstgrasmat en liet door hoofdsponsor Ten Cate Grass in 2020 nog een nieuwe mat neerleggen. Hoe lang deze mat in de toekomst blijft liggen is nog ongewis; vanaf de zomer van 2025 is het voor Eredivisieclubs verplicht om op écht gras te spelen. Heracles speelt momenteel in de top van de KeukenKampioen Divisie en heeft de ambitie om te promoveren. Toch ziet André Ceelen de toekomst van kunstgras zonnig in: “Onze ervaring is dat kunstgras op lange termijn goedkoper is in onderhoud dan natuurgras.” Wat hij de laatste jaren merkt is dat kunstgras in het algemeen populairder wordt in Nederland. “Behalve de vervangingsvraag zien we elk jaar diverse nieuwe klanten die om kunstgras vragen. De opkomst van een nieuwe sport als padèl helpt hier ook aan mee, maar de realisatie van deze banen stokt momenteel door de geluidsoverlast die het met zich mee brengt.”
Een bezoek aan het stadion kan natuurlijk niet zonder een rondleiding. Omdat Heracles die avond speelt tegen Roda JC zijn niet alle faciliteiten beschikbaar voor bezichtiging, maar een bezoek aan het museum, de perstribune en de businessclub kan wel doorgaan. Het laatste onderdeel van de excursie is een bezoek aan de amateurs van AVC Heracles verderop in Almelo, één van de lopende projecten van CSC. Op deze locatie wordt het sportpark heringericht en de nabijgelegen verkeerssituatie ook aangepakt. CSC Sport is bij dit soort projecten niet alleen verantwoordelijk voor de aanleg van het veld, maar ook van de voorzieningen eromheen, zoals bestrating, verlichting en omheining. Voor de inwendige mens is er een goed verzorgde maaltijd, wederom in de skybox, en voor de liefhebber als afsluiting van de dag de mogelijkheid om de wedstrijd tegen Roda JC bij te wonen. Hiervan wordt volop gebruik gemaakt. De thuisclub wint met 1-0, waarmee promotie weer een stap dichterbij komt.
Tekst Edwin Vriezen